Bezwijk je aan iets of bezwijk je onder iets?

Het gebruik van voorzetsels is in sommige gevallen heel erg lastig. Vooral als het een vaste uitdrukking betreft. Dit is ook het geval bij het werkwoord ‘bezwijken’. Bezwijk je nu aan iets of juist onder iets? Het kan allebei. Het verschil zit hem in de betekenis.

Bezwijken volgens het Van Dale
1. Sterven
2. Niet meer bestand zijn tegen iets; barsten, breken

Bezwijken aan iets
Zeg je dat je ‘aan iets bezwijkt’? Dan zeg je eigenlijk dat je aan het sterven bent. Iemand kan bijvoorbeeld bezweken zijn aan een hartaanval of aan een longontsteking.

Bezwijken onder iets
Als je ‘bezwijkt onder iets’ zeg je dat de druk je teveel wordt. Je kunt de last die je op je schouders hebt genomen niet meer dragen. Je ‘stort in’ onder de druk die je voelt. Dit kan zowel om emotionele last (verdriet) gaan, maar ook om fysieke last (zwaar werk).

Bezwijken voor iets
Het is ook nog mogelijk om voor iets te bezwijken. Je bezwijkt over het algemeen voor (iets van) je partner. Als je er geen weerstand aan kunt bieden, bezwijk je dus voor iets of iemand.

Bezwijken van iets
Als laatste kun je ook nog bezwijken van vermoeidheid. Het voorzetsel ‘van’ gebruik je in combinatie met bezwijken als je ergens onwel van wordt. Je kunt dus ook bezwijken van de dorst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onze blog

Een tekstbureau zonder blog, dat kan natuurlijk niet. Goed Verwoord blogt over alles wat met de taal te maken heeft, maar plaatst ook andere soorten artikelen, geschreven over een tal van onderwerpen. Zo wordt er regelmatig een interview, verhaal, recensie of verslag geplaatst. Maar wij richten ons voornamelijk op artikelen die verband houden met de taal. Heeft u een taalprobleem waar u niet uit komt? Mail het ons en wij zorgen dat uw vraag beantwoord wordt en dat er een blog over verschijnt.

Categorieën
Twitter
Facebook