Gebruik maken of gebruikmaken, wat is juist?

Ik kom het steeds tegen, de ene schrijft gebruik maken met een spatie en de ander, zoals ik, schrijft het aan elkaar. Maar wat is nu correct? Zijn er regels verbonden aan het schrijven van het werkwoord gebruikmaken?

Volgens de Taalunie wordt gebruikmaken aan elkaar geschreven, ook is het aan elkaar te vinden in het Witte Boekje, Het Groene Boekje en de Van Dale uit 2005. Toch is het niet vreemd dat veel mensen het woord los schrijven. De vaste combinatie komt al heel erg lang voor, maar pas sinds het midden van de negentiende eeuw is het vastgelegd in de naslagwerken.

Op een rijtje:

  • Gebruikmaken schrijf je aan elkaar.
  • Vervoegingen van gebruikmaken schrijf je ook aan elkaar. Denk aan gebruikgemaakt.

Let op!

Het Nederlands zou het Nederlands niet zijn, wanneer er op dit punt geen uitzondering was. Wanneer gebruik wordt ontkend met het woord geen wordt gebruikmaken los geschreven. Dus:

  • Hij heeft geen gebruikgemaakt van zijn herkansing is fout.
  • Hij heeft geen gebruik gemaakt van zijn herkansing is goed.

2 reacties op Gebruik maken of gebruikmaken, wat is juist?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onze blog

Een tekstbureau zonder blog, dat kan natuurlijk niet. Goed Verwoord blogt over alles wat met de taal te maken heeft, maar plaatst ook andere soorten artikelen, geschreven over een tal van onderwerpen. Zo wordt er regelmatig een interview, verhaal, recensie of verslag geplaatst. Maar wij richten ons voornamelijk op artikelen die verband houden met de taal. Heeft u een taalprobleem waar u niet uit komt? Mail het ons en wij zorgen dat uw vraag beantwoord wordt en dat er een blog over verschijnt.

Categorie├źn
Twitter
Facebook