Graden, met of zonder afkorting, wat is de juiste schrijfwijze?

De temperaturen veranderen. Het wordt herfst en kouder, en mensen schrijven en praten graag over de weersomstandigheden. “Oeh, wat is het koud. Het is maar 10°C”, zijn dingen die steeds vaker voorbij zullen komen. Hoe zit dat nou met het schrijven van graden? Schrijf je de °C vast aan het cijfer of los? En is dat altijd zo of zijn er uitzonderingen?

Officieel zijn de onderstaande twee schrijfwijzen juist:

  • Het is 14 graden Celsius.
  • Het is 3°C.

Je schrijft de woorden dus voluit of je kiest voor de afkorting. Doe je dat laatste? Zorg dan wel dat er geen spatie staat tussen het cijfer en °C. Schrijf de ‘C’ wel met een hoofdletter, zowel in de uitgeschreven variant als in de afkorting.

Technische publicatie

Toch wordt het in technische publicaties vaak met een spatie ertussen geschreven. Dan krijg je dus: “Het is vandaag 15 °C. Goed Verwoord raadt aan om het altijd aaneen te schrijven als je de afkorting gebruikt, behalve als je een technische publicatie schrijft.

In het kort

Voor de meeste mensen is het dus heel simpel:
Je schrijft geen spatie tussen °C en het cijfer. Schrijf je het voluit? Vergeet dan niet om Celsius met een hoofdletter te schrijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onze blog

Een tekstbureau zonder blog, dat kan natuurlijk niet. Goed Verwoord blogt over alles wat met de taal te maken heeft, maar plaatst ook andere soorten artikelen, geschreven over een tal van onderwerpen. Zo wordt er regelmatig een interview, verhaal, recensie of verslag geplaatst. Maar wij richten ons voornamelijk op artikelen die verband houden met de taal. Heeft u een taalprobleem waar u niet uit komt? Mail het ons en wij zorgen dat uw vraag beantwoord wordt en dat er een blog over verschijnt.

Categorieën
Twitter
Facebook