Werkwoorden: wanneer gebruik je gebruikt en wanneer gebruikd?

Gebruikt wordt altijd met een -t geschreven. Gebruikd bestaat niet. Je vraagt je vast af waarom. Lees het in dit artikel.


‘Gebruikt’ is het voltooid deelwoord van het werkwoord ‘gebruiken’. Wanneer je dus wil aangeven dat iets in het verleden gebruikt is, pas je de regels van het maken van een voltooid deelwoord toe.

Voltooid deelwoord

Een voltooid deelwoord geeft aan dat iets gebeurd is. Vaak staat er een hulpwerkwoord in de zin en ergens achteraan komt dan het voltooid deelwoord. Bijvoorbeeld in de volgende zin: ‘Bianca is op de fiets naar school gereden.’ Je ziet dat het woordje ´is´ helpt om het voltooid deelwoord (gereden) te vormen. Bij het vormen van een voltooid deelwoord vraagt men zich vaak af of het met een -t of een -d op het einde wordt geschreven. Hier zijn 3 tips voor:

  • Gebruik ’t kofschip. Komt de laatste letter van het hele werkwoord zonder ‘-en’ voor in ’t kofschip, dan eindigt het voltooid deelwoord op een -t. Zo niet, dan eindigt het op een -d.
  • Maak verleden tijd van het werkwoord. Wanneer je een goed gevoel voor verledentijdsvormen hebt, kunt je natuurlijk ook zonder ’t kofschip vervoegen. Heeft het werkwoord in de verleden tijd de uitgang -te, dan eindigt het voltooid deelwoord op een -t. Heeft het werkwoord de uitgang -de, dan eindigt het op een -d.

Eén reactie op Werkwoorden: wanneer gebruik je gebruikt en wanneer gebruikd?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onze blog

Een tekstbureau zonder blog, dat kan natuurlijk niet. Goed Verwoord blogt over alles wat met de taal te maken heeft, maar plaatst ook andere soorten artikelen, geschreven over een tal van onderwerpen. Zo wordt er regelmatig een interview, verhaal, recensie of verslag geplaatst. Maar wij richten ons voornamelijk op artikelen die verband houden met de taal. Heeft u een taalprobleem waar u niet uit komt? Mail het ons en wij zorgen dat uw vraag beantwoord wordt en dat er een blog over verschijnt.

Categorieën
Twitter
Facebook