Juiste schrijfwijze: getallen

Het is lastig, wanneer schrijf je een getal in cijfers en wanneer in letters? Vaak wordt er een keuze gemaakt; wat leest het prettigst? Maar mag je dit zelf bepalen of zijn er regels voor?

In het kort

Getallen onder de 21, tientallen, honderdtallen en duizendtallen tot tienduizend schrijf je in letters. Honderdduizend, miljoen, miljard en biljoen schrijf je ook altijd in letters. Andere getallen schrijf je in cijfers. In zakelijke en exacte mededelingen worden getallen altijd in cijfers geschreven.

Algemeen

In het algemeen zijn er eigenlijk maar vier regels:

  • Getallen onder de 21, tientallen, honderdtallen en duizendtallen tot tienduizend schrijf je in letters. Bijvoorbeeld: twaalf, 23, 86 en driehonderd.
  • Honderdduizend, miljoen, miljard en biljoen schrijf je altijd in letters.
  • Je moet in een zin wel consequent zijn. Als in een zin de 3 en de 54 voorkomen, schrijf je de 3 ook in cijfers, omdat het niet consequent is als je getallen in cijfers en letters door elkaar heen gebruikt. Bijvoorbeeld: Ik had 3 appels en 26 pruimen gekocht. Wanneer 26 niet in deze zin zou staan, zou drie in letters geschreven worden.
  • In zakelijke en exacte bepalingen (denk aan wiskundige/wetenschappelijke mededelingen) schrijf je altijd cijfers. Bijvoorbeeld: 18 oktober, Het is 2 graden boven 0, Eindhoven is hier 20 kilometer vandaan.

Geldbedragen

Vaak worden geldbedragen in cijfers geschreven. Dit is correct, omdat het exacte bepalingen zijn. Soms is het vereist om geldbedragen in letters te schrijven, bijvoorbeeld op een cheque of in een contract. Over het algemeen worden de spaties geplaatst op de plekken waar de punt komt (dat kan dus alleen bij getallen boven de duizend gebeuren), dit geldt ook voor andere getallen in letters. Dus drieduizend tweehonderdvijfentwintig. Bij de komma wordt uiteraard ook een spatie geplaatst. Bijvoorbeeld vijfduizend tweehonderdnegentig euro en vijfendertig cent.

Breuken

Wanneer je een breuk in letters schrijft, komt er een spatie tussen de noemer en de deler. Bijvoorbeeld drie zestiende.

Jaren 70 of jaren ’70

Bij het aanduiden van een aantal jaren, zoals in: ‘Het leven was zo mooi in de jaren 70’, ontstaat er vaak verwarring. Wordt ‘de jaren 70’ nou met of zonder apostrof voor de 70 geschreven? Het antwoord daarop is dat de apostrof niet geplaatst wordt. Het plaatsen van een apostrof geeft namelijk aan dat er iets weggelaten zou zijn, en dat is niet het geval. Je wil namelijk niet zeggen: ‘Het leven was zo mooi in de jaren 1970.’ Deze regel is natuurlijk toepasbaar voor alle andere jaren. Je zou kunnen zeggen: ‘Kan ik het jaartal vervangen voor het volledige getal? Nee? Dan krijgt het getal geen apostrof. Kan dit wel? Dan schrijf je wel de apostrof.’ Wil je altijd goed zitten? Schrijf het jaartal dan in letters, dan kun je nooit verkeerd gaan.

Eén reactie op Juiste schrijfwijze: getallen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onze blog

Een tekstbureau zonder blog, dat kan natuurlijk niet. Goed Verwoord blogt over alles wat met de taal te maken heeft, maar plaatst ook andere soorten artikelen, geschreven over een tal van onderwerpen. Zo wordt er regelmatig een interview, verhaal, recensie of verslag geplaatst. Maar wij richten ons voornamelijk op artikelen die verband houden met de taal. Heeft u een taalprobleem waar u niet uit komt? Mail het ons en wij zorgen dat uw vraag beantwoord wordt en dat er een blog over verschijnt.

Categorie├źn
Twitter
Facebook