Juiste woordkeuze: Omdat of doordat?

Is het nu ‘omdat’ of ‘doordat’? Een fout die vaak gemaakt wordt, omdat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is wanneer welke vorm gebruikt wordt. Gelukkig zijn hier regels voor.

In het kort


‘Doordat’ wordt alleen gebruikt als het een oorzaak aan geeft.
‘Omdat’ wordt gebruikt wanneer er een reden wordt genoemd.

Doordat


‘Doordat’ wordt alleen gebruikt als het een oorzaak aan geeft. Een oorzaak geeft iets aan dat onvermijdelijk is, iets waar je als mens geen invloed op hebt gehad. Ik ben te laat op school, doordat de brug open stond.

Omdat


‘Omdat’ wordt gebruikt wanneer er een reden wordt genoemd. Een reden geeft aan waarom iemand iets doet of vindt, vaak geeft het een mening weer. Ik ben niet bij hem op bezoek geweest, omdat ik er geen zin in had.

Tegenwoordig


Tegenwoordig worden de vormen vaak door elkaar heen gebruikt. Volgens de Taalunie mag ‘doordat’ in sommige gevallen ook een reden aangeven. Echter kan ‘omdat’ nooit iets anders dan een reden aangeven. Om zeker te zijn van een juiste schrijfwijze kun je het beste uitgaan van bovenstaande regels.

Eén reactie op Juiste woordkeuze: Omdat of doordat?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onze blog

Een tekstbureau zonder blog, dat kan natuurlijk niet. Goed Verwoord blogt over alles wat met de taal te maken heeft, maar plaatst ook andere soorten artikelen, geschreven over een tal van onderwerpen. Zo wordt er regelmatig een interview, verhaal, recensie of verslag geplaatst. Maar wij richten ons voornamelijk op artikelen die verband houden met de taal. Heeft u een taalprobleem waar u niet uit komt? Mail het ons en wij zorgen dat uw vraag beantwoord wordt en dat er een blog over verschijnt.

Categorieën
Twitter
Facebook