Juiste woordkeuze: te veel of teveel?

Wanneer schrijf je ‘teveel’ aan elkaar en wanneer schrijf je het los? Een lastig vraagstuk. Gelukkig biedt de Nederlandse taal wat regeltjes, zodat je snel en gemakkelijk kunt zien wat de juiste vorm is.

In het kort

Let op de betekenis. Heeft ‘te veel’ de betekenis van ‘meer dan nodig’? Dan schrijf je de twee woorden los. Heeft het een andere betekenis? Dan schrijf je het aan elkaar.

Het teveel aan…

Bij het gebruik van de uitdrukking ‘het teveel aan…’ wordt ‘teveel’ altijd aan elkaar geschreven. Dit komt omdat ‘teveel’ dan als een zelfstandig naamwoord gebruikt wordt. Je kunt een zelfstandig naamwoord herkennen aan het feit dat je er een lidwoord (de, het en een) voor kunt zetten.

Voorbeelden:

  • Een teveel aan vitaminen is niet goed voor je.
  • Bij liposuctie wordt het teveel aan vet verwijderd.
  • Bij werkloosheid is er een teveel aan werkzoekenden.

Ezelsbruggetje

Verwissel ‘te veel’ voor ‘te weinig’. Heb je nog steeds een goede zin? Dan schrijf je ‘te veel’ met een spatie. Heb je dan geen goede zin? Dan is er geen spatie nodig.

Eén reactie op Juiste woordkeuze: te veel of teveel?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onze blog

Een tekstbureau zonder blog, dat kan natuurlijk niet. Goed Verwoord blogt over alles wat met de taal te maken heeft, maar plaatst ook andere soorten artikelen, geschreven over een tal van onderwerpen. Zo wordt er regelmatig een interview, verhaal, recensie of verslag geplaatst. Maar wij richten ons voornamelijk op artikelen die verband houden met de taal. Heeft u een taalprobleem waar u niet uit komt? Mail het ons en wij zorgen dat uw vraag beantwoord wordt en dat er een blog over verschijnt.

Categorieën
Twitter
Facebook