Juiste woordkeuze: u of uw?

Wel een –w of geen –w op het einde bij ‘u’? Het blijft voor veel mensen een vraag. Eerder werd er al een artikel over ‘jou’ en ‘jouw’ gepubliceerd. Nu is het tijd voor de uitleg van ‘u’ en ‘uw’.

In het kort

Wanneer je verwijst naar een bezit (bezittelijk voornaamwoord), gebruik je ‘uw’.
Wanneer je verwijst naar een persoon (persoonlijk voornaamwoord), gebruik je ‘u’.

U

‘U’ is een persoonlijk voornaamwoord. Persoonlijke voornaamwoorden zijn woorden die verwijzen naar personen. Voorbeelden van persoonlijke voornaamwoorden zijn: ik, mij, ons, u en jou. Wanneer je wil aanduiden dat het om een persoon gaat, dan is het ‘u’ zonder -w. Een manier om te controleren of het juist is, is door te kijken of je het ‘voornaamwoord’ kunt vervangen voor een ‘naam’. Wanneer dit kan, heb je te maken met een persoonlijk voornaamwoord.

  • Ik heb u/Joop gevraagd om te komen.
  • Hebben zij u/Kim verteld dat de bezorger later komt?
  • De familie heeft u/Sjan gemist.

Uw

‘Uw’ is een bezittelijk voornaamwoord. Bezittelijke voornaamwoorden zijn woorden die verwijzen naar iemand zijn bezit. Voorbeelden van bezittelijke voornaamwoorden zijn: mijn, onze, uw en jouw. Wanneer je wil aanduiden dat iets iemands bezit is, dan is het ‘uw’ met -w. Een manier om te controleren of het juist is, is door te kijken of je het ‘voornaamwoord’ kunt vervangen voor een ‘naam + zijn/haar’. Wanneer dit kan, heb je te maken met een bezittelijk voornaamwoord.

  • Is dat uw/Wim zijn tas?
  • Is dat uw/Simone haar creatie?
  • Ik controleer even of uw/Stan zijn aanvraag ontvangen is?

Ezelsbruggetje

In principe zou je er een rekensom van kunnen maken:
Naam met zijn = u met w
Naam zonder zijn = u zonder w

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onze blog

Een tekstbureau zonder blog, dat kan natuurlijk niet. Goed Verwoord blogt over alles wat met de taal te maken heeft, maar plaatst ook andere soorten artikelen, geschreven over een tal van onderwerpen. Zo wordt er regelmatig een interview, verhaal, recensie of verslag geplaatst. Maar wij richten ons voornamelijk op artikelen die verband houden met de taal. Heeft u een taalprobleem waar u niet uit komt? Mail het ons en wij zorgen dat uw vraag beantwoord wordt en dat er een blog over verschijnt.

Categorieën
Twitter
Facebook