Werkwoorden: Wanneer schrijf je gebeurd en wanneer gebeurt?

Eerder hebben we al besproken wanneer je ‘bekent’ en wanneer je ‘bekend’ schrijft. Het werkwoord ‘gebeuren’ kan ook verwarrend zijn. Daarom: Wanneer schrijf je ‘gebeurd’ en wanneer schrijf je ‘gebeurt’?

In het kort

Wanneer een actie nu plaatsvindt, wordt ‘gebeurt’ met een –t geschreven.
Wanneer het in het verleden heeft plaatsgevonden, wordt ‘gebeurd’ met een –d geschreven.
In sommige dialecten wordt het ontvangen van geld ook ‘beuren’ genoemd. Het voltooid deelwoord van ‘beuren’ is ‘gebeurd’.

Gebeurd

Omdat ‘gebeurd’ met een –d vaker voor komt, wordt deze vorm vaak standaard gebruikt. Er wordt gedacht dat dit de juiste vorm is, en negen van de tien keer is dit ook het geval. Het is dan alleen jammer op het moment dat het wel gebeurt met een –t is.

Daarom hieronder de regels op een rijtje.

 • Wanneer ‘gebeurd’ een voltooid deelwoord is, wordt het met een –d geschreven. Een voltooid deelwoord geeft aan dat er iets gebeurd is. Vaak staat er een hulpwerkwoord in de zin en ergens achteraan komt dan het voltooid deelwoord. Voorbeeld: wat was er vandaag op school gebeurd? Je ziet dat het woordje ‘was’ ervoor zorgt dat het werkwoord ‘gebeuren’ verandert.
 • Wanneer je aan wilt geven dat je geld gekregen hebt, gebruik je ‘gebeurd’. Voorbeeld: Ik heb deze maand nog niet gebeurd.

Gebeurt

‘Gebeurt’ met een –t lijkt veel zeldzamer in gebruik. Het wordt eigenlijk alleen gebruikt wanneer het de persoonsvorm van de zin is. De persoonsvorm vind je als volgt: maak de zin vragend. Het woord dat vooraan komt te staan, is de persoonsvorm.

Voorbeeld: dat gebeurt alleen wanneer Sam er is.
Maak vragend: gebeurt dat alleen wanneer Sam er is?
Persoonsvorm is dus ‘gebeurt’.

Wanneer je de zin vragend maakt, zie je dat de vraag begint met ‘gebeurt’ en weet je dat het met een –t geschreven wordt. Voorbeelden: het gebeurt alleen als het regent of het gebeurt nooit als ik alleen ben.

Ezelsbruggetje

Maak de zin vragend. Staat ‘gebeurt’ vooraan, dan schrijf je het met een –t. Staat het niet vooraan bij de vraag; dan wordt het met een –d geschreven.

15 reacties op Werkwoorden: Wanneer schrijf je gebeurd en wanneer gebeurt?

 • hilde van hoorenbeeck
  zegt:

  best geplaatst om ons wegwijs te maken wat er de dag van vandaag kan en gebeurd in deze school. We zullen kort maar duidelijk de nieuwe ……

 • PROESMANS JP
  zegt:

  Er gebeurt haar niets.
  Als je lukt in je opdracht.

  Als er iet gebeurd met Denise ?

 • Eric
  zegt:

  Doe het zo maar, want men weet nooit wat er gebeurt.
  Is dat juist geschreven? 🙄
  Dank bij voorbaat voor een antwoordje.
  Eric

 • Beste J. Het is ‘Het is de vraag of hij dat bedoelt’. En ‘Ik hoor graag of er iets mee gebeurt’. In beide zinnen is geen sprake van een voltooid deelwoord.

 • theo
  zegt:

  Wat is het:
  jammer dat het zo gebeurt is of jammer dat het zo gebeurd is?
  Vragend maken: is het zo gebeurd? of gebeurt is het zo dit laatste lijkt me niet vragend dus zeg ik dat mijn zin met een “d” moet.
  Klopt dat?
  Hoor het graag.
  Grt Theo

 • J
  zegt:

  Kan iemand mij helpen met het volgende vraagstuk.
  Hoe schrijf je de volgende zinnen:

  Het is de vraag of hij dat bedoelt / bedoeld

  en:

  Ik hoor graag of er iets mee gebeurt / gebeurd

  D of T aan het eind?

 • Beste Femke, in die zin is het ‘Wat er ook gebeurt.’ Als je het vervangt voor ‘smurfen’, staat er ‘Wat er ook smurft.’ Je gebruikt dus niet het voltooid deelwoord maar de hij-vorm in dit geval.

 • Femke
  zegt:

  Hoe schrijf je ..in de zin…wat er ook gebeurt/gebeurd?

 • Het is: ‘Dat het niet meer gebeurt.’

 • joyce pereiraar
  zegt:

  wat moet het zijn : dat het niet meer gebeurt of dat het niet meer gebeurd ?

 • Pingback: Tien voor taal | Gebeurt of gebeurd |

 • In de zin ‘als wij de regie hebben bepalen wij dus wat er gebeurt’, schrijf je ‘gebeurt’ inderdaad met een -t. Je gebruikt het woord immers niet als voltooid deelwoord. Op het moment dat je een ander werkwoord plaatst, zie je ook dat het op een – t eindigt: als wij de regie hebben bepalen wij dus wat er komt. Het vervangen van het woord, ook al klopt dat niet altijd in de context, kan een goed ezelsbruggetje zijn om het nooit meer verkeerd te doen.

 • nicolette
  zegt:

  hoe schrijf je het werkwoord gebeuren in de volgende zin en welke regel laat je erop los?

  als wij de regie hebben bepalen wij dus wat er gebeurt..

  toekomende tijd
  er gebeurt of er gebeurd?

  gr.

 • Dat klopt. Wanneer het nog niet plaatsgevonden heeft, schrijf je: “Dat is nog niet gebeurd.” Omdat er een hulpwerkwoord in de zin staat (is), gebruik je het voltooid deelwoord van het werkwoord ‘gebeuren’.

 • Han Greuter
  zegt:

  en hoe schrijf je het als het nog niet heeft plaatsgevonden, maar wel gaat gebeuren?
  bv Dat is nog niet gebeurd.

  Met vriendelijk groet,’

  Han Greuter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onze blog

Een tekstbureau zonder blog, dat kan natuurlijk niet. Goed Verwoord blogt over alles wat met de taal te maken heeft, maar plaatst ook andere soorten artikelen, geschreven over een tal van onderwerpen. Zo wordt er regelmatig een interview, verhaal, recensie of verslag geplaatst. Maar wij richten ons voornamelijk op artikelen die verband houden met de taal. Heeft u een taalprobleem waar u niet uit komt? Mail het ons en wij zorgen dat uw vraag beantwoord wordt en dat er een blog over verschijnt.

Categorieën
Twitter
Facebook